
Sestavine za telečjo obaro:
4 žlic oljčnega olja
700 g teletine (vrat, prsi, pleče)
500 g jušne zelenjave (korenje, gomoljna zelena, peteršiljeva korenina, koleraba)
2 čebuli
3 stroke česna
200g Grah v konzervi (po želji)
2 velika krompirja narezana na kockice
1.25 žličke soli
0.25 žličke mletega popra
2 ščepca timijana (šetraja)
1 žlica mlete sladke paprike Gregorski
1 lovorjev list
4 vejic peteršilja
Telečje meso dobro osušimo s papirnatimi brisačkami in narežemo na grižljaj velike kose. Zelenjavo očistimo in operemo ter jo narežemo jo na približno enako velike kocke. Česen in čebulo olupimo ter ju ločeno sesekljamo.
V loncu segrejemo oljčno olje. Na segreto maščobo stresemo kose telečjega mesa in jih med občasnim mešanjem počasi pražimo 5 minut, dokler ne porjavi. Popraženo meso pobremo iz lonca in shranimo na krožniku in damo na stran. V isti lonec stresemo narezan česen in čebulo ter pražimo par min, dodamo začimbe in temeljito premešamo, nato dodamo vso nasesekljano zelenjavo. Vse naštete sestavine med občasnim mešanjem na zmerni temeraturi pražimo približno 5 minut.
V lonec dodamo popraženo meso in vse sestavine, zalijemo s toplo vodo in dodamo še timijan (šetraj). Počakamo, da naša obara zavre, nato pa temperaturo znižamo in ob rahlem vrenju kuhamo še 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da se meso in zelenjava zmehčata. Po želji lahko proti koncu dodamo tudi grah, če je le ta iz konzerve drugače, ga dodamo že prej.
Vejice peteršilja operemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in sesekljamo ter dodamo v obaro. Jed poskusimo in po želji dodamo še malo soli ali popra. Obaro serviramo in postrežemo s kruhom ali žganci, lahko pa v njej skuhamo tudi žličnike.
Dober tek.
Comments