Kremna paradižnikova juha za tiste deževne dni, ko najbolj zapaše poležavanje na kavču, branje knjige, igranje družabnih iger...skratka za tiste bolj počasne dni.
Sestavine:
1 vejica češnjevega paradižnika
1 rdeča paprika, brez semen in narezana na rezine
1 čebula, razpolovljena
1 strok česna, razpolovljen
3 žlice olivnega olja
1 žlica sladke mlete paprike Gregorski
1 čajna žlička posušenega timijana ali italjanskih začimb
Sol in poper po okusu
Sveži lističi bazilike, za okras
Vnaprej ogrejte pečico na 200 °C (400 °F). Na pekač položite vejico paradižničkov, narezano papriko, razpolovljeno čebulo in razpolovljen česen.
Prelijte jih z oljčnim oljem in potresite z Gregorski sladko papriko, suhim timijanom, soljo in poprom. Premešajte, da se začimbe in olje enakomerno porazdelijo.
Zelenjavo pecite v ogreti pečici približno 30-40 minut ali dokler se ne zmehča in rahlo karamelizira.
Ko je zelenjava pečena, jo prenesite v velik lonec. Z blenderjem ali paličnim mešalnikom juho zmešajte, da postane gladka in kremasta.
Če uporabljate blender, delajte v serijah in bodite previdni pri mešanju vročih tekočin.
Če je juha pregosta, lahko po želji dodate vodo ali jušno osnovo. Ko je juha gladka, jo poizkusite in po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom.
Paradižnikovo juho s papriko postrezite vročo, po želji okrašeno z lističi sveže bazilike, par kapljic oljčnega olja in smetane za kuhanje.
V vsaki žlici uživajte v slastnih okusih pražene zelenjave, prežete s papriko!
Začimbe in sestavine lahko prilagodite glede na svoj okus.
Ta juha se odlično ujema s toplim hrustljavim kruhom in predstavlja nasiten obrok. Nič hudega, če je kaj ostane, pospravite jo lahko v zmrzovalnik in jo uporabite, kot dodatek k omakam za testenine, za rižote, golaž,...
Comments